A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Центр психологічної підтримки для медиків створили у Баришівській ОТГ

Дата: 07.04.2020 10:48
Кількість переглядів: 354

Під час пандемії найбільшого емоціонально-психологічного навантаження зазнають медики та працівники сфери торгівлі. Тому у Баришівській ОТГ започаткували на час карантину роботу психологічного центру, де щоденно безкоштовно надають кваліфіковану психологічну допомогу сертифіковані практикуючі психологи.

Головна лікарка Баришівської центральної районної лікарні Баришівської селищної ради Галина Буняк пояснює: «Медик, як і будь-яка людина, в різних життєвих ситуаціях має свої страхи, і час пандемії короновірусної інфекції - не виняток. Такі страхи можуть даватись в знаки при виконанні професійних обов’язків і заважати працювати, бо людина бореться з внутрішніми проблемами. Добре, що є волонтери, які можуть психологічно підтримати медпрацівників. З огляду на досвід країн, які вже зіткнулись з короновірусом бачимо, що багато медиків страждають від професійного вигорання і їм вкрай необхідна допомога».

Ідея створення центру виникла в Баришівській селищній раді.

«У цей емоційно неспокійний час вкрай важливо допомогти тим, хто стоїть «на передовій» в боротьбі з пандемією, тим, хто щоденно надає життєво необхідні послуги. Люди потребують допомоги кваліфікованих психологів, але не мають можливості дозволити собі цю послугу. Тому ми звернулись до місцевих фахівців з проханням посприяти в отриманні психологічної допомоги. Наразі всі послуги надаються на волонтерських засадах. Світ не без добрих людей. Ми хочемо розширювати сферу консультацій і віримо, що робота Центру допоможе спокійно пережити надскладний для всіх нас час», - пояснює Олександр Вареніченко, голова Баришівської ОТГ.

Консультації надаються дистанційно, онлайн через вайбер, скайп, месенджер та телефоном.

У Центрі працюють два психологи на волонтерських засадах. Розробляється також механізм залучення психологів освітніх закладів, адже до Центру можуть звертатись й інші категорії громадян, зокрема батьки, у яких діти дома на карантині отримують освітні послуги дистанційно.

Психолог Центру Ірина Кузніцова говорить: «Створення психологічного центру в Баришівці, на мій погляд, є необхідним кроком. Адже зараз люди проходять непросте й багатопланове випробування: тривогу за власне життя та життя близьких людей, тривогу та страх втрати роботи й джерела існування для родини, гнів та роздратування щодо тривалих непростих часів, що спіткали країну, безпорадність та інколи дуже великі труднощі пристосування до нових умов існування родини (порушення звичного способу життя) тощо. За таких умов є дуже важливим, щоб люди мали куди звернутися за допомогою й не залишатися на самоті зі своїми важкими переживаннями, тривогою, страхами, роздратуванням. Тим більше, що сучасні технології кризового консультування дозволяють надавати таку підтримку».

Враховуючи важливість питання розглядається ініціатива щодо подальшого функціонування Центру навіть після завершення карантину.

«Пандемія коронавірусу ставить перед нами нові виклики. Проте життя триває, громади продовжують розвиватись, а деякі навіть знаходять нові неординарні рішення. Приклад Баришівської ОТГ саме такий і дуже важливий для обміну досвідом з іншими громадами Київщини та України, адже саме медики і люди, які продовжують обслуговувати населення, прийняли на себе основний удар, в тому числі психологічний», - говорить Олена Іванченко, керівниця Київського офісу Програми «U-LEAD з Європою».

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь