A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ ІНФОРМУЄ

Дата: 06.04.2020 15:03
Кількість переглядів: 431

Податкові порушення, які не звільняються від застосування штрафних санкцій

 

Головне управління ДПС у Черкаській області, звертає увагу, що Законом України від 17.03.2020 № 533 – IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі – Закон № 533) внесені зміни до Податкового кодексу України (далі- ПКУ) щодо тимчасового не застосування до платників податків штрафних санкцій з 1 березня по 31 травня 2020 року за порушення податкового законодавства.

При цьому, наголошуємо, не звільняються платники податків від застосування штрафних санкцій за такі порушення:

  • порушення вимог до договорів довгострокового страхування життя чи договорів страхування в межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема, страхування додаткової пенсії;
  • відчуження майна, яке перебуває у податковій заставі, без згоди контролюючого органу;
  • порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, які застосовуються на загальних підставах;
  • порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ, акцизного податку, рентної плати.

Відтак, Законом № 533, не звільнено платників від застосування до них фінансової відповідальності за:

-неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності з ПДВ, несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов’язань з ПДВ,

-неподання або несвоєчасне подання податкової звітності з акцизного податку несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов'язань з акцизного податку,

-здійснення суб’єктами господарювання операцій з реалізації пального або спирту етилового без реєстрації таких суб’єктів платниками акцизного податку;

-порушення правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, порушення правил переміщення та/або зберігання пального або спирту етилового, не підтвердження цільового використання суб'єктами господарювання спирту етилового, біоетанолу, легких та важких дистилятів, нафтопродуктів, що отримані в якості сировини для виробництва у хімічній промисловості, речовин, що використовуються як компоненти моторних палив, бензинів авіаційних або палива для реактивних двигунів.

-порушення вимог іншого законодавства України, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючи органи.

При цьому, нагадуємо платникам податків Черкащини, що 30 березня 2020 року спливає термін сплати податку на додану вартість, акцизного податку, рентної плати за лютий 2020 року (Податковий календар за посиланням: https://tax.gov.ua/pk/  офіційний портал ДПС).

Посилання Закон №533- IX:  https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/533-IX

 

Також звертаємо увагу, що вся актуальна інформація розміщується на субсайті Головного управління ДПС у Черкаській області за посиланням: ck.tax.gov.ua та на сторінці у Facebook https://www. facebook.com/tax.cherkasy/

 

Деклараційна кампанія – 2020: податкова декларація

про майновий стан і доходи

 

Актуальний коментар Головного управління ДПС у Черкаській області щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи у 2020 році.

Нагадуємо, подати декларацію про доходи за 2019 рік зобов’язані громадяни, які минулого року отримали оподатковувані доходи та з яких не були сплачені ПДФО і військовий збір.

Зокрема особи, що отримали:

  • іноземні доходи;
  • інвестиційні прибутки;
  • плату за оренду власного нерухомого майна, зокрема житла, койко-місця, частини житла – від орендаря – фізичної особи;
  • плату за оренду власного рухомого майна – від орендаря – фізичної особи;
  • орендну плату за земельну ділянку, майновий пай, орендованих фізичною особою – не підприємцем;
  • продали рухоме і нерухоме майно та зобов’язані сплатити податок;
  • продали власну продукцію тваринництва, якщо їх сума сукупно за рік перевищує 50 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року 208 650 грн. (мінімальна заробітна плата, встановлена на 1 січня 2019 року – 4 173 грн);
  • продали власну сільськогосподарську продукцію на ділянках, розмір яких понад норм встановлених Земельним кодексом України (п.п. 165.1.24 Податкового кодексу України);
  • інші доходи, крім зазначених у статті 165 Податкового кодексу України.

 

Звертаємо увагу, що необхідно подати декларації репетиторам, аніматорам, організаторам свят, особам творчих професій (музикантам, акторам, художникам, танцівникам, журналістам, фотографам, перекладачам тощо), особам, які надають побутові послуги та іншим, які не зареєстровані підприємцями і при отриманні доходів за минулий рік не сплатили  податок на доходи фізичних осіб  та військовий збір.

 

Декларацію необхідно подавати до контролюючого органу за своєю податковою адресою.  Якщо платник проживає не за місцем реєстрації (прописки), декларацію слід подати  до контролюючого органу за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Якщо декларант знятий з реєстрації за однією адресою, але ще не зареєстрований за іншою, декларацію слід подавати до податкового органу за попередньою  податковою адресою.

 

  • до п. 49.3 ст.49 Податкового Кодексу України податкова декларація про майновий стан і доходи подається платниками податків за місцем своєї податкової адреси в один із таких способів (за вибором):
  • особисто або уповноваженою на це особою;
  • надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
  • засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

 

Нагадуємо! При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

 

Для подання податкових декларацій в електронній формі у режимі реального часу (on-line) та використання сервісу автоматичного заповнення на основі даних ДПС необхідно:

1. Отримати електронний цифровий підпис, який видається Акредитованим центром сертифікації ключів (АЦСК) Інформаційно-довідкового департаменту ДПС та іншими АЦСК, з переліком яких можна ознайомитися у відкритій частині «Електронного кабінету»;

2. Авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа;

3. Отримати відомості про отримані доходи з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків;

4. Після отримання відповіді від ДПС у розділі «вхідні/вихідні документи», перейти до заповнення  на основі даних ДПС у режимі «Декларація про майновий стан і доходи».

 

 

Розяснювальна робота триває.

 

 

 

 

 

 

 

Деклараційна кампанія 2020: термін  подання  декларації про майновий стан і доходи за 2019 рік продовжено

 

Головне управління ДПС у Черкаській області інформує мешканців Черкащини  про продовження до 1 липня 2020 року терміну подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи за минулий рік.

Також звертаємо увагу, що суму податкових зобов’язань з податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військового збору, зазначену в річній податковій декларації платники податків самостійно сплачують до  1 жовтня 2020 року.

  • При направленні декларації засобами електронного зв’язку можна скористатися електронним сервісом в «Електронному кабінеті», який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.
  • подання податкових декларацій в електронній формі у режимі реального часу (on-line) та використання сервісу автоматичного заповнення на основі даних ДПС необхідно:
  • тримати електронний цифровий підпис можна у кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг, перелік яких розміщено на сайті центрального засвідчувального органу Міністерства цифрової трансформації України (czo.gov.ua) у розділі «Довірчі послуги» також з зазначеним переліком можливо ознайомитися у відкритій частині «Електронного кабінету»;
  • вторизуватися за допомогою особистого електронного ключа;
  • відомості про отримані доходи з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків;
  • отримання відповіді від ДПС у розділі «вхідні/вихідні документи», перейти до заповнення на основі даних ДПС у режимі «Декларація про майновий стан і доходи».

Також необхідно зазначити, що Державна податкова служба України для платників податків започаткувала серію відеоуроків щодо користування електронними сервісами.

Так, за посиланням https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/412310.html розміщено відеоурок пресвячений заповненню річної податкової декларації про майновий стан і доходи громадян.

 

 

Платники податків подають декларацію про майновий стан і доходи за новою формою. Зміни до форми податкової декларації внесені наказом Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь