A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Комунікаційний план щодо визначення алгоритмів дій у разі виникнення захворювання COVID-19

Дата: 21.03.2020 12:52
Кількість переглядів: 5404

Фото без опису

У разі реєстрації випадку COVID-19 в області. Перші випадки у всіх областях України

Визначити 4-5 основних спікерів, хто коментує ситуацію із поширення COVID-19в області та стан здоров’я пацієнта (ів) (голова ОДА, заступники, керівник Департаменту охорони здоров’я, керівник обласного лабораторного центру МОЗ або епідеміолог чи вірусолог лабораторного центру, головний лікар госпітальної бази).

Не давати жодних коментарів, доки Міністерство охорони здоров’я не повідомить про випадок офіційно (прес-брифінг, коментар Міністра або заступника Міністра охорони здоров’я, публікація на офіційному сайті МОЗ). Це обмеження поширюється також на інформацію про летальний випадок.

Організувати прес-брифінг на якому повідомити про: реєстрацію COVID-19, стан здоров’я пацієнта, визначення та ізоляцію всіх контактних, ситуацію із COVID-19 в області (кількість підозр). Повідомити про готовність області (вказати скільки в області є інфекційних боксів, ліжок в інфекційних лікарнях тощо). Надати рекомендації як уберегтись від інфікування COVID-19. Наголосити на неприпустимості стигматизації хворого на коронавірусну інфекцію, осіб, що перебувають в ізоляції, членів їх сімей та контактних. Заспокоїти населення.

Після прес-брифінгу опублікувати інформацію про реєстрацію випадку на сайті, на офіційних сторінках у соціальних мережах, зробити email-розсилку по ЗМІ.

Не повідомляти жодних персональних даних про людину, яка захворіла (вік також заборонено повідомляти), членів сім’ї та контактних.

Усіх, кому доступні персональні дані, проконсультувати про недопущення поширення інформації. Відповідальність за поширення персональних даних чи неконтрольованого поширення інформації медпрацівниками лікарні лежить на головному лікарю госпітальної бази.

Задля забезпечення безпеки та протидії стигматизації проконсультувати рідних та всіх контактних обмежити спілкування із представниками ЗМІ.

Під час комунікації використовувати тільки перевірену інформацію про стан здоров’я пацієнта отриману від медичних працівників. Надавати рекомендації, які розміщені на офіційних ресурсах Міністерства охорони здоров’я та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

На офіційних ресурсах та на сторінках у соціальних мережах поширювати інформаційні матеріали про те, як захиститись від коронавірусної інфекції.

Поширювати серед населення інформаційні матеріали про COVID-19 та правила безпеки, зокрема: в онлайн та друкованих ЗМІ, на радіо та телебаченні.

Постійно підтримувати комунікацію із засобами масової інформації через прес-служби.

 

Подальші дії:

Кожного дня або раз на 2 днірозміщувати на офіційному сайті адміністрації та сторінках у соціальних мережах інформацію про стан здоров’я пацієнта та ситуацію із COVID-19 в області.

У випадку поширення у ЗМІ неправдивої інформації (погіршення здоров’я пацієнта, неготовність медичної системи до лікування COVID-19, інформації про смерть) потрібно розміщувати на сайті та відправляти журналістам спростування дезінформації.

Один раз на тиждень проводити прес-брифінг щодо поточної ситуації із COVID-19  в області. Якщо є новий інфопривід (ще одна реєстрація випадку, значна зміна стану пацієнта, одуження) – за необхідністю.

 

У разі введення обмежувальних епідемічних заходів в області:

Визначити 4-5 основних спікерів, хто коментує ситуацію із коронавірусом в області та стан здоров’я пацієнта (голова ОДА, заступники, керівник регіонального лабораторного центру, лікар-епідеміолог або вірусолог лабораторного центру, ДСНС, керівник Департаменту охорони здоров’я).

Опублікувати інформацію на офіційних ресурсах та на сторінках у соціальних мережах із чітким переліком, в яких саме закладах призупиняють навчальний процес, якого формату події та заходи відміняються.

За необхідності, організувати та провести прес-брифінг.

Постійно підтримувати комунікацію із засобами масової інформації через прес-служби.

На офіційних ресурсах та сторінках у соціальних мережах поширювати інформаційні матеріали про те, як захиститись від коронавірусної інфекції.

Поширювати серед населення інформаційні матеріали про COVID-19 та правила безпеки, зокрема: в онлайн та друкованих ЗМІ, на радіо та телебаченні.

 

Комунікаційна рамка

Станом на сьогодні в місті ХХХ зафіксований ХХХ випадок COVID-19. Людина ізольована, перебуває під наглядом лікарів, стан ХХХ

Визначені всі контактні, вони (ізольовані, самоізольовані), вони знаходяться під медико-санітарним наглядом.

Зараз в Україні зафіксовано ХХХ випадків на коронавірусну інфекцію.

Готовність медичної системи області. В області є близько ХХХ  ліжок в інфекційних стаціонарах, ХХХінфекційних боксів, ХХХ лікарів-інфекціоністів. На випадок потреби проведення інтенсивної терапії є ХХХ апаратів штучної вентиляції легень.

Специфічної терапії не існує, лікування симптоматичне.

Підготовка лікарів. В області проведено навчання, що робити у випадку реєстрації COVID-19. Навчали всіх, хто може буде дотичний до ізоляції, приймання та лікування хворих. Це медики, епідеміологи, рятувальники, поліція та органи місцевої влади.

Закликаємо не розкуповувати маски в аптеках.  Використовувати маски необхідно тільки у випадку, якщо у вас є ознаки гострого вірусного захворювання, або якщо ви медик, який працює з пацієнтами. Маски можуть створити фальшиве відчуття безпеки. Важливо виконувати важливі заходи безпеки: мити руки, використовувати антисептик тощо.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь