Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

ШЕВЧЕНКІВСЬКІ ДНІ 2020 НА ЧЕРКАЩИНІ

Дата: 10.03.2020 07:04
Кількість переглядів: 569

Фото без опису

10 березня 1861 року в далекому Петербурзі зупинилося серце батька української нації – Тараса Шевченка. І сьогодні, у 159-у річницю з дня смерті Кобзаря, на Тарасовій Горі, біля його могили, – багатолюдно. Під звуки «Заповіту» у виконанні Черкаського державного заслуженого українського народного хору, паломники з багатьох міст України покладають квіти до місця останнього спочинку Поета. За упокій душі Тараса Шевченка священнослужителі кількох конфесій проводять спільну літію. Серед учасників урочистостей і голова Черкаської обласної державної адміністрації Роман Боднар, голова обласної ради Анатолій Підгорний, представники громадськості Канева та району, працівники Шевченківського національного заповідника, бійці АТО, група дітей переселенців та учасників АТО/ООС з Херсонської області. У численних виступах присутніх підкреслювалося, що великий Кобзар завжди був і буде тією силою, яка об’єднує, робить міцнішими, витривалішими і успішними, і що на цьому святому місці відчувається незвичайна енергетика, яка надихає до розвитку, наснаги і любові до рідної землі. Гості відвідали експозицію музею, мистецькі виставки і залишили записи до книги вражень.

У межах спільного проєкту облдержадміністрацій «Потяг дружби» Черкащину відвідали школярі із Херсонської області. Діти протягом чотирьох днів із 7 по 11 березня пройшли стежками Холодного Яру (Мотронинський монастир, Гайдамацький став та Онуфріївське джерело), відвідали Іллінську церкву та музейний комплекс ,,Резиденція Богдана Хмельницького“, взяли участь в екскурсійній програмі на Замкову гору, до музею та резиденції Богдана Хмельницького. На річницю від дня народження Тараса Шевченка побували на малій батьківщині поета та вшанували пам’ять Кобзаря – в селах Моринці та Шевченкове Звенигородського району. 10 березня 2020 року у Каневі в музеї Т. Шевченка із херсонцями зустрівся голова Черкаської ОДА Роман Боднар. Очільник області вручив на згадку про Черкащину сувеніри та подякував за інтерес молоді до Шевченківського краю:

– Такими проєктами ми «зшиваємо» країну. Лише на початку року ми із головою Херсонської ОДА Юрієм Гусєвим підписали меморандум про співпрацю, а вже сьогодні приймаємо делегацію школярів. Всі вони – переможці освітніх конкурсів, олімпіад, спортсмени, а головне – патріоти України. Дуже радий, що діти побували на батьківщині Шевченка і Хмельницького, дізналися про традиції та історію краю. Тепер чекайте нас на Херсонщині.

Поділилися враженнями і самі школярі.

– Якщо чесно, не думала, що Черкащина така гарна. Програма в нас була дуже насичена, але цікава. Хочу окремо подякувати екскурсоводам, які розповіли нам історію дійсно славної Черкаської області. Тепер обов‘язково треба приїхати сюди із батьками, – говорить учасниця візиту Світлана.

Вікторія Кульчицька розповідає, що Тарас Шевченко – її улюблений письменник. Тому побувати на рідній землі Кобзаря мріяла давно.

Супровід та перебування учнів забезпечується у співпраці Департаменту освіти і науки ОДА, Управління у справах сім’ї, молоді та спорту ОДА та Департаменту культури та зв’язків з громадськістю ОДА.

Як зауважив Роман Боднар, окрім “Потягу дружби” в межах підписаного меморандуму спільно із Херсонщиною планується проведення економічного форуму для об’єднаних територіальних громад та інші ініціативи у сфері економічного розвитку.

 

 

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

 

Фото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь