A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Як у Степанецькій громаді Масницю святкували!

Дата: 03.03.2020 16:25
Кількість переглядів: 2185

Фото без опису

Справжня народна забава, що зберегла свої давні традиції, пов’язані із проводами зими, відбулась у Степанцях.

Минула неділя вкотре засвідчила, що Степанецька громада – це громада щасливих людей. У нас якщо вітають – то від щирої душі, якщо співають – то на повні груди, якщо частують – то щедрою міркою! От і цьогоріч на святі Масниці вправні господині села Степанці та старостинських округів об’єднаної територіальної громади продемонстрували власні кулінарні здібності, організувавши запаморочливо красиву презентацію різноманітних наїдків. На гостей чекали пироги з вишнями та маком, вареники з сиром, картоплею та капустою, вабили ароматом золотисті млинці, а поряд, у макітрах, аж підморгували апетитні пампухи. Гордовито красувалися запашні короваї, помережані червоногарячими гронами калини. А поруч – щільні намиста із хрумких бубликів. Під розваги та масові веселощі підготували центральну сільську площу, адже саме тут можна було з комфортом розмістити численних глядачів і артистів, гостинну просто неба. Майданчику, відведеному для виступів, надали доволі цікавого, автентичного оформлення. Старанні степанці облаштували чимало локацій у народному стилі - впродовж свята вони активно використовувались для родинних фотосесій.

На початку програми жителів громади та гостей свята привітав сільський голова Олександр Яременко. Концертну програму підготували працівники Степанецького будинку культури, учасники художньої самодіяльності всіх старостинських округів та учні Канівського вищого професійного училища. Артисти дуже видовищно та колоритно зобразили давні народні звичаї і обряди, пов’язані із Масницею. Глядачам нагадали, як жіноцтво, ще з понеділка починало збиратися у гурти, відзначаючи народження колодки. Присутнім продемонстрували обряд зав’язування колодки парубкові, за що годилося віддячувати гарною хусткою або намистом. Цікавим та багатим на тематичні дійства був кожен наступний день у тижні перед Великим Постом. Адже, наскільки щедро вдалось відгуляти Масницю, настільки багатим врожаєм має віддячити сільськогосподарський рік.

Масниця віщує весну, хоч надворі ще зима - таке послання звучало у піснях та обрядових сюжетах, що їх талановито відтворили працівники культури усієї об’єднаної громади. У весняних барвах пісенного розмаю пролетіла не одна година. Дзвінкими акордами закликали весну-красну учасники аматорського ансамблю «Роси» та сільського клубу «Слобода» села Степанці, аматори сцени сіл Попівка, Павлівка, Малий Ржавець, Дарівка, Горобіївка, Беркозівка, Копіювата, селища Степанецьке. Людей зійшлося - сила-силенна! І доки одні частувались смаколиками, щедро приготовленими представниками Канівського вищого професійного училища та аплодували артистам-аматорам, інші демонстрували спортивний гарт та міць м’язів у конкурсах, естафетах. За підсумками кулінарного конкурсу на кращий стіл, всіх було щедро нагороджено призами та подарунками від Степанецької ОТГ. Свято Масниці завершилося традиційним спаленням опудала зими - Марени.

Попереду – весна, а з нею нові зустрічі й свята, сподівання, надії, задуми.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без описуФото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь