A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Життя, мов спалах блискавки...

Дата: 08.01.2020 09:31
Кількість переглядів: 473

Василь Симоненко – український поет і журналіст, один із найбільш яскравих представників покоління українських «шістдесятників», який  увійшов в історію української літератури як визначальна постать боротьби за державний і культурний суверенітет України другої половини ХХ  ст.

Василь Андрійович Симоненко народився 8 січня 1935 р. в селищі Біївці Лубенського району на Полтавщині. Усе дитинство пройшло на селі у важкі воєнні та повоєнні часи.

         1952 р. закінчив середню школу і вступив на факультет журналістики Київського університету. Через п’ять років закінчив його і одружився на черкащанці Людмилі Півторадній. Працював у «Черкаській правді», «Молоді Черкащини», «Робітничій газеті». Писати вірші почав ще в студентські роки, але в умовах прискіпливої радянської цензури друкувався неохоче. У 1960 рр. набули великої популярності самовидавні вірші Симоненка. Тематично вони становили сатиру на радянський лад, опис тяжкого життя радянських людей, особливо селянства, викриття жорстокості радянської деспотії, таврування шовінізму тощо. 

Перша збірка «Тиша і грім» вийшла 1962 р. Збірка була схвально сприйнята критикою і читачами. Разом з іншими талановитими представниками української молоді Василь Симоненко бере участь у роботі Клубу творчої молоді, їздить Україною, спілкуючись із ровесниками.

Потім поет працює в комісії, що займалася розслідуванням масових розстрілів у катівнях НКВС. 1962 року В. Симоненко разом із А. Горською та Л. Танюком виявив місця поховання розстріляних НКВС на Лук'янівському та Васильківському цвинтарях, у Биківні, про що й було зроблено заяву до міської ради.  Потрапляє під нагляд КДБ. Улітку 1962р. міліціонери заарештували та жорстоко побили його.

Восени 1962р. починає щоденник «Окрайці думок». У 1963 вийшла казка «Цар Плаксій та Лоскотун»

 На початку вересня 1963р. ліг у лікарню, оскільки після побиття його мучили болі, було діагностовано рак нирок. Помер він 13 грудня 1963 р.

 Поет прожив лише 28 років. З великими труднощами друзям В. Симоненка вдалося надрукувати його твори: 1964 р. — «Земне тяжіння», 1965 р. — збірку новел «Вино з троянд», 1966 р. — «Поезії», 1981 р. — «Лебеді материнства».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь