A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Різдвяний піст у католиків і православних: історія

Дата: 28.11.2019 15:16
Кількість переглядів: 2107

Різдвяний піст в Україні традиційно розпочинається 28 листопада. Триватиме він 40 днів і завершиться напередодні Різдва Христового – 6 січня 2020 року. Число 40 має сакральне значення для християн, оскільки з ним пов'язані важливі події:

– сорок років Мойсей водив єврейський народ по пустелі;

– сорок діб Ісус постив в пустелі перш, ніж явити себе світові і почати служити людям;

– сорок днів воскреслий Спаситель з'являвся людям до свого вознесіння.

Вперше дата різдвяного посту була встановлена ??ще за часів античності. Перші християни почали слідувати обмеженням в їжі ще за часів Візантійської і Римської імперії. Пізніше християнські теологи визначили точні дати поста, його зміст і значення, а також точний список продуктів, дозволених і заборонених до вживання.

Згідно з даними джерел, в четвертому столітті такі святі, як Філастрій, блаженний Августин і Амвросій Медіоланський згадують про різдвяний піст, його правилах і значеннях. Перша важлива праця християнських теологів була випущена Львом Великим ще в п'ятому столітті нашої ери.

Так Лев Великий писав про необхідність введення Різдвяного посту наступне: «Само зберігання утримання відображене чотирма часами, щоб протягом року ми пізнали, що невпинно потребуємо очищення і що при розсіянні життя завжди треба намагатися нам постом і милостинею винищувати гріх, який примножується тлінністю плоті і нечистоти побажань ».

У ранні періоди різдвяний піст тривав у християн лише протягом семи днів. Тривалим пост став лише в дванадцятому столітті, коли візантійський імператор Мануїл і константинопольський патріарх Лука прийняли рішення встановити обов'язковий різдвяний піст терміном на сорок днів.

Відзначимо, що в сучасному православному календарі різдвяний піст є останнім тривалим періодом обмеження в харчуванні. У християнській традиції прийнято також називати його Чотиридесятницею.

Чому християни дотримуються різдвяного посту?

Необхідність додержання різдвяного посту пояснюють важливістю освячення останнього місяця року за допомогою таємничого оновлення духовного єднання з Господом, а також важливістю до відзначення його Дня Народження.

Теологи пояснюють важливість додержання різдвяного посту важливістю очищення душ християн покаянням, молитвою і постом, а також буде допомагати їм зустрічати Різдво з чистим серцем і безгрішною душею.

У православних книгах про цей період писали так: «пост Різдвяної Чотиридесятниці зображує піст Мойсея, який постив сорок днів і сорок ночей, отримав на кам'яних скрижалях накреслення словес Божих. А ми, постимось сорок днів, споглядаємо і приймаємо живе слово від Діви, написане не на каменях, але що втілилося і народилося, і долучаємося до Його Божественної плоті».

Як їсти в Різдвяний пост: відповіді від православних

Традиційно в період постів православним слід утримуватися від таких продуктів:

м'ясо;

сир;

коров'яче масло;

молоко;

яйця;

риба (іноді).

У православних працях також відзначено, що під час Різдвяного посту по понеділках, середах і п'ятницях не можна вживати рибу, пити вино або ялин. Крім того, заохочується сухоїдення - прийняття їжі без масла. В інші дні тижня церква рекомендує віруючим вживати їжу з олією.

З давніх часів було прийнято їсти в Різдвяний піст рибу у вихідні дні - в суботу або неділю. Також дозволялося балувати себе рибою під час свят, таких як Введення у храм Пресвятої Богородиці, дні святих і інші.

Найбільш суворий піст належить віруючим православним в період з 20 по 25 грудня. Протягом п'яти днів до настання Різдва Христового заборонено їсти рибу (навіть у вихідні дні).

Найголовніше, під час Різдвяного посту, як і протягом будь-якого іншого, - це духовна смиренність. Всі православні повинні пам'ятати, що цей час не тільки для очищення організму, але і душі. В ході посту не слід злитися, сваритися, заздрити, зловживати дозволеним алкоголем або їжею і т.д. Період сприятливий для духовного зростання і розвитку в собі смирення - однієї з головних православних цінностей.

На період посту годиться постійно молитися, відвідувати храм, регулярно сповідатися і причащатися, прощати ворогів і кривдників, думати про минуле, не піддаватися пристрастям, рідше дивитися ТБ і сидіти в Інтернеті.

Священики звертають увагу, що без молитви і покаяння піст є всього лише дієтою, яка також може бути шкідливою для здоров'я прихожан.

Заборони на час Різдвяного посту

Крім обмежень в харчуванні на період різдвяного посту також не можна робити певні обряди, які прийнято дотримуватися в період, вільних від важливих православних свят.

Час посту призначене для очищення і поліпшення, а не для розваг. Жертвуючи мирськими радощами, православні показують свою любов до Господа і доводять готовність пожертвувати заради Всевишнього повсякденними задоволеннями.

На період різдвяного посту церквою заборонено робити наступне:

вінчатися;

свариться;

впадати в зневіру;

ходити в ЗАГС;

розлучається;

відвідувати ресторани, клуби, виставки, концерти, кінотеатри;

співати, танцювати, грати на сцені;

Рекомендації для православних:

причащання;

сповідь;

молитва;

цнотливість;

смиренність.

Календар харчування для православних

Відзначимо, що довгий різдвяний піст ділиться на три етапи:

з 28 листопада по 19 грудня;

з 20 грудня по 1 січня;

с 2 січня по 6 січня;

З 28 листопада по 2 січня

Піст без м'яса, яєць і молочних продуктів.

Риба під час Різдвяного посту дозволяється в суботні та недільні дні й великі свята, наприклад, в свято Введення в храм Пресвятої Богородиці, в храмові свята і в дні великих святих, якщо ці дні припадають на вівторок або четвер.Вино в помірній кількості допустимо в суботні та недільні дні, а також в дні здійснення пам'яті найбільш шанованих святих.

Хворим, дітям і вагітним жінкам допускається послаблення фізичного посту.

З 2-5 січня

Піст без риби, м'яса, яєць і молочних продуктів

6 січня

Святвечір - день суворого посту.

Важливо знати:

Режим свого поста потрібно погоджувати з духівником і лікарем, так як перепіст так само погано, як і недопіст.

Але головне, під час посту і після нього залишатися справжнім християнином, адже, не так важливо, що ти з’їв, набагато важливіше твоє ставлення до свого ближнього та любов до життя.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь