A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

На цих вихідних відбудеться перехід на зимовий час.

Дата: 25.10.2019 14:50
Кількість переглядів: 486

Фото без опису

Щорічно українцям доводиться двічі переводити годинник – весною відбувається перехід на літній час, восени – на зимовий час.

Коли переводити годинник визначено постановою Кабіміну. Так, в останню неділю березня стрілки треба перевести на годину вперед, в останню неділю жовтня – назад.

2019 року в Україні перехід на зимовий час відбудеться в неділю, 27 жовтня. Стрілки слід перевести назад на годину о 4-й ранку – на 3:00. Переведення дасть можливість українцям поспати довше.

Така традиція існує в низці країн світу, і на сьогодні обросла певною кількістю міфів. Водночас вона насправді впливає на життя людей.

Міф:

 Це економить енергію.

Одним з найбільш розповсюджених аргументів переведення годинника є думка, що це допомагає економити енергію. На жаль, це не так. Можливо, навіть навпаки:

Досліджували це у США. Так, робота Міністерства енергетики 2008 року показала, що перехід на літній час скорочує річне споживання енергії приблизно на 0,03%. А дослідження того ж року в Університеті Каліфорнії виявило, що, можливо, споживання енергії навіть трохи збільшується – загалом на 1%.

Після того, як 2006 року штат Індіана затвердив перехід на літній час, вчені порахували, що додаткове споживання енергії обійдеться споживачам штату в 9 мільйонів доларів на рік і збільшить забруднення довкілля.

Факт:

 Переведення годинника впливає на здоров’я.

Дослідники з Університету Алабами в Бірмінгемі 2012 року повідомили, що перехід на літній час призвів до збільшення ризику серцевих нападів на 10%.

З іншого боку, те ж саме дослідження виявило, що ризик впав приблизно так само під час переходу на зимовий час.

Також переведення годинника може підвищити ризик нещасних випадків через невиспаних автомобілістів. Медичний журнал Нової Англії ще 1996 року опублікував дослідження, в якому повідомлялося про 8% збільшення кількості ДТП в понеділок після весняного переходу на літній час.

Гарна новина полягає в тому, що додатковий сон робить вулиці на 8% безпечнішими в день після переходу на зимовий час, згідно з цим же дослідженням.

Факт:

 Перехід на літній час зменшує ймовірність пограбування.

Коли навесні годинник переводять на літній час, рівень пограбувань на день падає в середньому на 7% відсотків, особливо це відчутно у вечірній час – різниця із пограбуваннями у зимовий час становить 27%.

Про це йдеться у дослідженні 2015 року аналітичного центру в Огляді економіки і статистики.

Міф:

 Це зручно для людей, зайнятих сільським господарством.

Ідея про те, що перехід на літній час започаткований, аби допомогти фермерам зібрати урожай, вкорінена у свідомості людей. Але це також неправда.

Дослідник питання Девід Прерау, який навіть присвятив питанню книжку, розповідає, що фермери боролися з ідеєю переведення годинника, стверджуючи, що воно знижує їхню продуктивність і ускладнює життя.

Факт:

 Усе менше людей вірять у доцільність традиції.

Опитування, проведене 2014 року, показало, що в США скорочується відсоток дорослих, які підтримують переведення годинника. Того року 33% респондентів заявили, що користь традиції варта клопоту, порівняно з 37% 2013-го та 45% роком раніше.

Нещодавно Європейський парламент схвалив скасування переведення годинників на зимовий та літній час від 2021 року.

Раніше у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі України заявили, що в разі ухвалення Європейським Союзом рішення про скасування переходів на літній і зимовий час, Кабмін розгляне пропозицію змінити нинішній порядок, щоб також відмовитися від подібної практики.

Міф:

 Переведення годинника впливає лише на людей.

Домашні та свійські тварини також відчувають зміни в часі. Розклад людини впливає на її домашніх улюбленців, собак і котів, що живуть у приміщенні. Навіть корови відчувають порушення режиму. 

Про це йдеться у дослідженні Елісон Холдхус-Смолл з австралійської науково-дослідницької організації.

Зсув на годину може викликати фізичний та психологічний стрес у тварин. Кіт буде розлючений, побачивши порожню тарілку у звичний час, а корова може відмовитися давати молоко раніше.

Додаткова година для сну і тиждень стресу для організму! Цієї неділі Україна переходить на зимовий час. Стрілки годинників нині переводять понад 110 країн світу. Наступного року змінювати час перестануть майже 28 європейських держав. Україна ж досі не може прийняти таке рішення.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь