A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Всесвітній день шульги

Дата: 13.08.2019 10:07
Кількість переглядів: 692

13 серпня відзначають Всесвітній день шульги. Лівшею прийнято називати людину, яка в активній діяльності воліє використовувати ліву руку.

Автором свята прийнято вважати Британський клуб шульг. 13 серпня 1976 ініціював перший міжнародний мітинг. Члени клубу виступили з ініціативою, щоб праворукі люди в цей день можуть позначити для себе "зони шульг", в яких все потрібно буде робити саме лівою рукою: їсти, пити, читати, малювати, чистити овочі, різати хліб, грати у волейбол.

Масовий рух шульг почався 1980-го року в США. Тоді причиною акцій протесту стало звільнення поліцейського-шульги Франкліна Вінборна. Він носив кобуру ліворуч, в той час як статут вимагав носити її праворуч.

 Цікаві факти про ліворуких людей.

Чим пізніше жінка стає матір'ю, тим більша ймовірність того, що у неї народиться лівша. Серед недоношених діток виявлено високий відсоток лівшів.

Коли немовля кладуть на живіт, правші повертають голову праворуч. Лівші, як правило, повертають голову ліворуч або не віддають перевагу жодній стороні.

Серед лівшів більше чоловіків, ніж жінок.

В середньому лівші досягають статевої зрілості пізніше, ніж правші.

Згідно з кількох джерел, ліворукі живуть років на 9 менше своїх праворуких побратимів.

Люди, крім руки, мають також такі домінуючі частини тіла, як око, нога і вухо.

Швидкість зв'язку між лівою і правою півкулями кори головного мозку у лівшів набагато вища, що означає їх переваги при роботі з великим числом імпульсів.

Ліворукі люди зазвичай малюють зображення, на яких погляди намальованих істот спрямовані вправо.

Вчені вважають, що в процентному співвідношенні лівші завжди і незмінно становлять лише 10% населення земної кулі.

Дослідження стверджують, що ліворуким легше перевчитися на правшу, ніж праворуких на лівшу.

Незграбність ліворуких людей пояснюється тим, що світ просто не призначений для них. Багато речей – починаючи від ножиць, фотоапаратів і комп'ютерів і закінчуючи швейними машинками, автоматами і турнікетами в метро, - "заточені" під праворуких людей.

Лівші частіше від правшів отримують виробничі травми. Ще 1991 року було дуже багато ліворуких людей. Крім того, у лівш набагато частіше виникають захворювання опорно-рухового апарату, тому що інструменти та обладнання розробляють для тих, хто краще володіє правою рукою

Лівші по необхідності розвивають обидві руки. Саме тому багато лівшів мають перевагу і домагаються серйозних успіхів у деяких видах спорту. Ліворуких тенісистів, фехтувальників, боксерів, борців дуже не люблять – з ними незручно змагатися.

У світі стало з'являтися все більше спеціальних магазинів для ліворуких або відділів у звичайних магазинах. У них можна придбати все для лівшів – від ножів і виделок до наборів для гри в гольф, музичних інструментів і комп'ютерних аксесуарів.

Ліворукість передається спадково. Лівшами в королівській родині є Королева-мати, Королева Єлизавета II, Принц Чарльз і Принц Вільям.

Серед лівшів є чимало знаменитостей. До лівшів зараховують Аристотеля, Мікеланджело, Леонардо да Вінчі, Ісаака Ньютона. Ліворукими були Моцарт, Бетховен, Шуман, Марк Твен, Чарлі Чаплін, Курт Кобейн, Мерилін Монро. Ліва рука провідна у Пола Маккартні, Джорджа Майкла, Сильвестра Сталлоне, Брюса Вілліса, Кіану Рівза, Тома Круза, Ніколь Кідман, Вупі Голдберг, Бреда Пітта, Анжеліни Джолі і Білла Гейтса.

Були лівшами Олександр Македонський, Юлій Цезар, Жанна д'Арк, Наполеон, Вінстон Черчилль, адмірал Гораціо Нельсон, королева Вікторія, Петро I, Рональд Рейган. Ліворукість об'єднує колишніх президентів США Білла Клінтона і Джорджа Буша-старшого з екс-президентом Куби Фіделем Кастро. Також лівшею є Барак Обама.

Лівші існують не тільки у світі людей: здатність використовувати ліву лапку замість правої охоче використовують деякі гризуни і кішки.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь