A A A K K K
для людей із порушенням зору
Степанецька громада
Черкаська область, Черкаський район

Війна не буває чужою

Дата: 15.02.2018 12:19
Кількість переглядів: 606

15 лютого – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Фото без опису

Відповідно до Указу Президента України від 11.02. 2004 року, 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Цей день не випадковий. Він приурочений до річниці виведення військ СРСР з Афганістану.  З 1979 року до 1989 року близько ста п’ятдесяти тисяч українців пройшли через горнило «афганської війни».

Вшановують в Україні і всіх тих, хто брав участь в інших війнах. Зараз у Збройних силах України служить близько 2 тисяч офіцерів і прапорщиків, які брали участь в афганській війні, близько 20 тисяч військовослужбовців, які виконували інтернаціональний обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших “гарячих точках”.

Афганська війна - ще одна сумна сторінка нашої історії, брудна, неоголошена...Та хіба війни бувають чистими? Вона, як усі попередні, несла смерть, каліцтво, одягнула в жалобу тисячі сердець, материнських сердець. У війни безжальні очі, у війни свій рахунок, своя безжальна арифметика. Назавжди залишиться болем у серцях нашого народу сумна статистика:160375 українців,195 канівчан, яким судилося пройти це жорстке випробування, 3280 українців повернулися додому в цинкових трунах.

Фото без опису

На території Степанецької ОТГ цей день теж відзначили урочистим вшануванням ветеранів-героїв та тих, хто вже ніколи не повернеться до рідного порогу. В селі Мартинівка, в стінах сільської школи відбувся захід, присвячений пам`яті тих буремних подій. Були запрошені ветерани цієї війни, які проживають у нашій громаді.

Фото без опису

Вшанувати цей день завітав із міста Канів народний аматорський чоловічий хор ветеранів війни та праці, який потряс своїми потужними голосами тишу актового залу, зворушив у серцях всіх присутніх ту струну, яка живе в кожного українця, адже неможливо було спокійно слухати ці пісні, які писалися серцем, обпаленим і загартованим в полум`ї війни.

Фото без опису

В когось це викликало спогади, а в когось - в серці запалився наш незламний дух свободи, адже молодь з великою пошаною і трепетом слухали цих мужніх людей, обличчя і серця яких, давно вже вкрили зморшки часу та мудрості.

Фото без опису

Учні Мартинівської школи та всі присутні згадали теплими словами свого сільського героя Тертичного Миколу Григоровича, який загинув на тій далекій війні, виконуючи інтернаціональний обов`язок.

Фото без опису

На його честь у рідній школі поставили погруддя біля стенду з портретами героїв Великої Вітчизняної війни, та щороку вшановують його світлу пам`ять покладанням квітів до могили.

Фото без опису

До слова були запрошені почесні гості: заступник голови Степанецької ОТГ з гуманітарних питань Мітакі Юлія Вікторівна,

Фото без опису

виконуюча обов`язки старости сіл Мартинівка, Дарівка, Ключники Мартинівського старостинського округу Бусля Алла Василівна,

Фото без описуголова ветеранської організації Канівського району Дорошенко Віктор Дмитрович,

Фото без описуголова місцевої ветеранської організації Прокопов Віктор Дмитрович,

Фото без опису

Для ветеранів-героїв і всіх присутніх, хто був запрошений на це дійство, учні школи приготували змістовний концерт, на якому прозвучали дуже зворушливі пісні, які торкали за саму душу, декламували чудові слова, від яких сльози просилися на очі.

Фото без опису

Дуже вражає, що діти, яких ми звикли вважати по-дитячому легковажними, так глибоко відчули на собі всю відповідальність і честь у підготовці цього заходу з вшанування минулого, можливо через те, що війна ніяк не хоче там залишатися, а знову й знову нагадує про себе кровавим слідом, який тягнеться від одного покоління до іншого.

Тож, хочеться вірити, що наші діти, наше майбутнє покоління винесе з цього гіркого досвіду правильне рішення, правильний висновок, про те, що війна - це не той шлях, який веде до вирішення проблем - це лише безглузда смерть, гірка розлука, скалічені душі...Саме це і є основною метою в проведенні таких мироприємств, де вшановується пам`ять героїв, об`єднується думка поколінь і передається проста життєва мудрість.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь